Havana – Paříž Antil

Přednášku s besedou na téma „San Cristobal de la Habana – Paříž Antil“ uskutečnil v Brně majitel Česko-kubánského muzea v Lukové na Ústeckoorlicku Milan Carbol s předsedou brněnské pobočky Společnosti česko – kubánského přátelství Jozefem Štofanem, který tři roky řídil na Kubě výrobu nábytku do škol.

Představili úžinu vjezdu do havanského přístavu, hlídanou čtyřmi historickými tvrzemi. V roce 1511 ji objevili španělští dobyvatelé, když potřebovali někde v zátoce opravit po bouři poničené lodě. V debatě se přednášející věnovali dějinám historického centra metropole ostrovního státu. Také genocidě Evropanů, kterou uplatňovali vůči kubánským indiánům, které považovali za méněcenná zvířata. Evropané zavraždili 56 milionů jihoamerických domorodců, tedy 96 procent původního obyvatelstva Latinské Ameriky!

Přednášející upozornili na zajímavost, že od diamantu, umístěného ve středu kubánského Parlamentu, se měří kilometráž všech kubánských dálnic. Rovněž, že vedle Parlamentu je pomník věnovaný fyzické likvidaci obyvatel i nemovitostí české obce Lidice německými fašisty a nacisty v roce 1942. Pomník tam vznikl do roka po tomto hrůzném činu na území Protrektorátu Čechy a Morava. Název Lidice nese dnes vícero obcí na Kubě.

Podle přednášejících pozornost budí nová politika kubánské vlády. Za uplynulé dva roky z původních 11 milionů obyvatel Kuby jich milión, hlavně mladých lidí, emigrovalo do světa. Na ostrově zůstala zhusta starší generace, jejíž velká úmrtnost ještě zhoršuje demografické údaje o obyvatelích. Do havanského starého přístavu už zajíždějí kolosy turistických amerických lodí, také ruské lodě i ponorky. Potíž je v tom, že vjezd do havanského přístavu je splavný v šířce jen 120 metrů a velké lodě jsou široké 30m, tedy trefit se do správné prohlubně dá práci. Také ruské ponorky musí plout zpola vynořené, aby nedrhly svým spodkem o dno vjezdové úžiny. Naopak na kubánských silnicích je vidět, že v současnosti v zemi trvá nedostatek pohonných hmot.

Následná beseda účastníků přinesla výčitku, že poté, co Viktor Kožený prodal flotilu československých námořních lodí a pak všechna letadla ČSA, se dá letět do Havany z Bratislavy. Je to také důsledek toho, když politici rozhodují o byznysu místo podnikatelů, které poškozují. Takový způsob je v ČR vlastní i současní vládní pětikoalici v čele s ODS. Alternativu nabízí koalice pěti českých vlasteneckých stran s názvem Stačilo! Jozef Štofan vydá pouze pro rodinný kruh dokumentární knihu o svém tříletém životě na Kubě s rodinou. Pouze text z této knihy může zájemcům poslat zdarma na webu.

(vž)

FOTO – Václav ŽALUD